Przepis na przepyszną przekąskę z ziemniaków i kiełbasy z oilwkami znakomicie nadaje się na małe bankiety, przyjęcia.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 6 cienkich parówek lub frankfurterek
- 3 pomidory
- 70g czarnych oliwek bez pestek
- 3 łyżki oleju
- 1/3 litra rosołku z kostki
- 7 łyżek masła
- sól
- pieprz "cayenne"
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanym oleju i kroimy w grubsze plasterki. Następnie przekrawamy oliwki oraz kroimy w kostkę pomidory. Wszystkie składniki (kiełbasę, pomidory i oliwki) mieszamy i doprawiamy na ostro solą i pieprzem "cayenne". Tym farszem napełniamy ziemniaki. Naczynie żaroodporne smarujemy 3 łyżkami masła, układamy ziemniaki i posypujemy "wiórkami" z reszty masła. To wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej rosołkiem. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stopni C. Upieczone ziemniaki podajemy z sosem powstałym podczas pieczenia. Danie jest doskonałe zarówno jako przekąska lub bardziej wyrafinowany dodatek do np. szaszłyków.