Najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Po co za wiele udziwniać. Przed państwem zapiekanka z ziemniaków, czosnku i boczku.
składniki:
1 kg ziemniaków
– 25 dkg wędzonego boczku parzonego
– 10 dkg sera żółtego
– 4 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
1 duże op. kwaśnej śmietany (330g)
– 3 jajka
– 1 łyżeczka bazylii
– sól, pieprz
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać i gotować przez 8-9 minut w osolonej wodzie, na półtwardo. Przecedzić. Lekko ostudzić. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Stopić na patelni. Na koniec dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze kilka minut.
Obgotowane ziemniaki pokroić plasterki lub większą kostkę. Wyłożyć połowę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na to część boczku z cebulą, kolejna warstwa ziemniaków i pozostała część boczku. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę z jajkami. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać. Wylać na zapiekankę. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 35 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu odstawić na 10-15 minut, będzie się wówczas lepiej kroić.