
Smak wspaniałych owoców sprawia, że każdy sięga po dokładkę tej sałatki
czas: 10 minut + chłodzenie
liczba porcji: 4
składniki:
8 suszonych gruszek,
12 suszonych moreli,
300 ml ponczu Earl Grey (3 saszetki herbaty Irving Earl Grey Traditional na 300 ml wody),
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki syropu imbirowego,
4 obrane i podzielone na ćwiartki jabłka,
3 obrane i podzielone na ćwiartki gruszki,
bita śmietana
przyrządzanie:
Suszone gruszki pociąć wzdłuż na trzy paski i wraz z suszonymi morelami zalać w dzbanku z ponczem. Odstawić do lodówki na minimum 2 godz. Schłodzona miksturę wlać do garnka, dodać cukier, syrop imbirowy, jabłka i gruszki. Zagotować i na wolnym ogniu dusić około pięciu min, aż owoce staną się miękkie i jędrne. Schłodzić, podawać z bitą śmietaną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













