Uwielbiacie serniki? My też! Specjalnie dla Was mamy zimową wersję tego pysznego ciasta: z miodem, cynamonem i orzeszkami. Idealny na te chłody!
składniki:
- 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 60 g masła, roztopionego
- pół łyżeczki cynamonu
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 125 ml śmietany kremówki 36% (pół szklanki)
- 3 duże jajka
- 100 g miodu
- 100 g syropu klonowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g mlecznej czekolady, połamanej
- posiekane i podprażone orzechy, do posypania po wierzchu sernika
przyrządzanie:
2. W misie miksera zmiksować twaróg. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym miksując do połączenia z twarogiem. Wlać miód, golden syrup, zmiksować. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać do połączenia. Dodać przesianą mąkę, cynamon, wymieszać. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Gotową masę przelać na schłodzony ciasteczkowy spód.
Piec około 60 minut w temperaturze 150ºC, najlepiej bez termoobiegu. Można przykryć folią, jakby sernik zbyt szybko się rumienił. Ostudzić, włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki, lub najlepiej na całą noc.
3. W niedużym garnuszku rozgrzać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na minutę, następnie wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy/sosu czekoladowego.
Powstały sos czekoladowy lekko przestudzić, by zgęstniał. Przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wycisnąć na sernik w postaci zygzaków lub kratki. Posypać orzeszkami.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe