Sztandarowe danie kuchni hiszpańskiej - tym razem z sosem z papryki, oliwkami i owczym serem
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
80 g mąki kukurydzianej
40 g mąki pszennej
6 łyżek mleka
5 jajek
2 łyżki posiekanych, świeżych ziół
2 czerwone papryki
200 ml soku pomidorowego
8 zielonych oliwek
50 g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, kminek w ziarnach
przyrządzanie:
Jaja rozmącić z mąka kukurydzianą i pszenną. Lekko posolić, wymieszać z mlekiem oraz ziołami. Na dwóch niedużych patelniach rozgrzać oliwę i na gorący tłuszcz wlać ciasto. Tortille smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu na złoty kolor.
W tym czasie pokrojoną paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać kminek i odrobinę soli. Podlać sokiem pomidorowym i chwilę dusić.
Fetę pokruszyć, oliwki pokroić na plasterki.
Gdy tortille są już usmażone z jednej strony, przewrócić je na drugą, posypać fetą i oliwkami i dosmażyć pod przykryciem.
Na koniec polać przygotowanym sosem paprykowo – pomidorowym. Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu