Kluseczki gnocchi to tradycyjna, włoska potrawa. Można przyrządzać ją na mnóstwo sposobów - z pomidorami, mozzarellą, serem feta. Mamy dla Was szybki przepis na gnocchi w otoczce świeżych ziół.
składniki:
- 1 kg ziemniaków (starych, bo młode nie nadają się)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajo
- szczypta soli
- świeże zioła: bazylia, pietruszka, rozmaryn, mięta, do wyboru
- przyprawy: szczypta kurkumy, kminu rzymskiego, suszonych ziół, sół morska, pieprz.
- pomidorki koktajlowe, rozmaryn, olej lniany = sałatka
przyrządzanie:
- Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
- Ziemniaki wymieszaj z mąką, solą i jajkiem.
- Ciasto dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz gładką masę.
- Ciasto podziel na 10 części i z każdej uformuj wałeczek, który będzie miał szerokość 2 cm.
- Wałeczki pokrój na 2 cm kawałki, posyp mąką, z jednej strony odciśnij ząbki widelca, aby powstałe charakterystyczne dla gnocchi wzorki.
- gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- W naczyniu wymieszaj: świeże zioła plus przyprawy. Połącz z ciepłym gnocchi.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na 4 części, polej olejem lnianym i posyp rozmarynem. Podawaj z gnocchi.