Aromatyczna potrawa na każdą okazję
składniki:
- 4 filety z kurczaka
- pęczek tymianku
- 2 butelki jasnego piwa (po 0.33 l)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 250 ml bulionu
- 700 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- pół główki kapusty włoskiej
- 30 g masła
- pietruszka i tymianek
przyrządzanie:
- Tymianek posiekać, posypać nim kawałki mięsa. mięso włożyć do miski, zalać piwem, przykryć i włożyć do lodówki co najmniej na 8 godzin.
- Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty doprawić solą i pieprzem. zachować 250 ml marynaty. Rozgrzać 2 łyżki oleju. Na tłuszcz włożyć mięso, smażyć na średnim ogniu z każdej strony po 4-5 minut.
- Włoszczyznę pokroić na kawałki. Dodać do kurczaka, podsmażyć. Wlać bulion i marynatę, dusić na małym ogniu ok. 40 minut.
- Ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Odcedzić obrać i przekroić na pół.
- Kapustę oczyścić, pokroić na kawałki. Dusić na roztopionym maśle z każdej strony 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić na nim ziemniaki, posolić. Mięso wyjąć z brytfanny, odstawić w ciepłe miejsce.
- Wywar z duszenia mięsa przetrzeć przez sito. Zagotować, zagęścić i doprawić.
- Kurczaka podawać z sosem, kapusta i ziemniakami.