Witam,
Z tej strony Kamil Downarowicz z agencji PR Expert. Podsyłam publikację – poradnik “wino na święta”, gdzie ekspert ze sklepu KONDRAT Wina Wybrane doradza jakie wino wybrać na święta, jakie w prezencie, jak podawać do stołu itp. Zachęcam gorąco do publikacji.
Jak właściwie dobrać wino w prezencie pod choinkę? Co podać do wigilijnej kolacji, aby podkreślić smak potraw? Marcin Witek, ekspert z sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane, w pięciu krokach radzi, jak zostać koneserem wina i zaskoczyć swoich gości podczas świątecznych spotkań.
W razie pytań – pozostaję do dyspozycji. Proszę też o informację, czy tekst ukaże się w portalu.
Kamil Downarowicz
PR EXPERT
kdownarowicz@prexpert.com.pl
GSM +48 512 198 870
Warszawa, 18 grudnia 2013 r.
Informacja prasowa
Zostań znawcą win – w pięciu krokach od amatora do konesera
Wino doskonale wzbogaca smak tradycyjnych świątecznych dań, sprawdza się w roli gustownego prezentu i dodaje gwiazdkowej atmosferze uroku. W te święta nie pozostawaj w tyle i wspólnie z naszym ekspertem poznaj jego tajniki.
Zanim wino trafi do kieliszków gości zgromadzonych na świątecznym spotkaniu, musi zostać odpowiednio dobrane i podane. Marcin Witek, ekspert z sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane, w pięciu krokach radzi, jak oswoić wino, by nas nie przerażało i stanowiło prawdziwą, zmysłową przyjemność.
Krok 1: Kto pyta, nie błądzi
Planujesz kupić trunek na święta bądź jako prezent pod choinkę, ale jesteś w tych sprawach laikiem? Nie martw się, profesjonalni sprzedawcy dobiorą dla Ciebie i Twoich bliskich najlepszą etykietę, bazując na pytaniach o gusta kulinarne czy cechy osobowości. Znakomite wino kupisz zarówno za ok. 30 zł, jak i za 80 zł. Największe znaczenie mają tutaj Twoje oczekiwania. Jeśli jesteś wielbicielem czerwonych win lub taki trunek planujesz komuś podarować, to Chianti Classico o aromacie porzeczek, malin i wiśni będzie idealnym wyborem. Przyjrzyj się też Domaine Bousquet z prowincji Mendoza – to propozycja z Argentyny, dla fanów win nowoświatowych. A może wspólnie z najbliższymi preferujesz lżejsze smaki? Wtedy sięgnij po białego rieslinga z Alzacji lub z Niemiec. Nie zawiedzie Cię także węgierski furmint lub klasyczne chardonnay z apelacji Chablis czy hiszpańskie albarino.
Krok 2: Białe vs. czerwone
Do potraw wigilijnych najlepiej pasują wina białe. Jeżeli chcesz zadowolić wszystkich gości, to nie eksperymentuj i postaw na “klasyki”. – Polecam zwłaszcza uznanego rieslinga, który doskonale komponuje się z cięższymi w smaku, tłustszymi rybami albo sauvignon blanc o wyjątkowo kuszącym aromacie – komentuje Marcin Witek ekspert sieci KONDRAT Wina Wybrane. – Jeśli preferujemy czerwone wina, to ich “delikatne” wcielenie, jak pinot noir czy Bardolino możemy z powodzeniem serwować do smażonych i pieczonych ryb. Tym bardziej, że reguła – białe wino do białego mięsa i czerwony trunek do czerwonego – przestaje powoli obowiązywać. Najważniejsze jest, by pić to, co smakuje nam i naszym najbliższym. – dodaje. Gdy na świątecznym stole pojawią się pasztety, mięsa i sałatki, śmiało zestawiajmy je z winem czerwonym. – Zwróciłbym uwagę na włoską barberę, czy cabernet franc znad francuskiej Loary. Wina z Hiszpanii czy Argentyny, mogą okazać się zbyt ciężkie – wyjaśnia ekspert KONDRAT Wina Wybrane. W przypadku deserów trafione będą wina słodkie. – Moim faworytem jest Tokaj Szamorodni w wersji deserowej i czerwone wina wzmacniane, takie jak Porto – dodaje ekspert.
Krok 3: Temperatura rośnie
Od rodzaju wina zależy, w jakiej temperaturze je podasz. Koniecznie o to zadbaj, inaczej trunek może wiele stracić na smaku i aromacie. Wina białe serwuj dobrze schłodzone – w temperaturze od 8 do 12oC, podobnej temperatury wymagają wina różowe. Wina czerwone najlepiej będą smakowały serwowane w temperaturze nieco wyższej od 12 (dla tych najlżejszych) do 18o C (wina cięższe, dobrze zbudowane).
Krok 4: W doborowym towarzystwie
Bigos, ryby, potrawy mięsne – te wszystkie dania możemy bez obaw podlewać winem w trakcie gotowania. – Najlepszym tego potwierdzeniem jest bigos. Te tradycyjne danie lekko podlewamy czerwonym, wytrawnym winem, przez co wzbogacamy jego kwaskowe walory smakowe i aromat – dodaje ekspert. Sosy do mięs czy wołowina doskonale komponuje się z czerwonym winem. Mięsa białe i ryby – wolą towarzystwo białych, które nie zagłuszą ich delikatnego smaku. Tutaj też obowiązuje zasada, że do posiłku serwujemy wina, których używajmy podczas gotowania. Uwaga dla niewprawnych kucharzy: kiepskiej jakości wino potrafi zepsuć smak najbardziej wyszukanej potrawy.
Krok 5: Nic się nie zmarnuje
Gdy otworzysz wino, ale nie wypijesz go w całości, możesz śmiało zachować butelkę na kolejne świąteczne dni. – Trunki wytrawne wytrzymają w chłodnych warunkach około dwóch – trzech dni, a te słodkie – dłużej, bo około pięciu, sześciu – komentuje ekspert. Zakorkowane wino najlepiej przechowywać w lodówce lub innym miejscu o niskiej temperaturze. Niektórzy praktykują zamrażanie niedopitego wina, np. w kostkach. Czerpiąc z ich walorów smakowych można wykorzystać je później podczas gotowania – wzbogacą smak noworocznego gulaszu czy potraw z mięsa