Proste w przygotowaniu zrazy z kaparami podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 1cm plastry i rozbić tłuczkiem z obu stron. Lekko posolić, posypać pieprzem i jednej strony posmarować cienko musztardą. Cebulę pokroić w piórka, korniszony wzdłuż na plasterki a paprykę w długie paski. Na mięso kładziemy plasterek boczku, kilka piórek cebuli, 2-3 paski papryki i plasterek korniszona. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Oprószamy lekko mąką i rumienimy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki przekładamy do brytfanki, wlewamy wino i bulion, przykrywamy i dusimy do miękkości. W czasie pieczenia często mięso polewamy wytworzonym sosem. Pod koniec duszenia dodajemy kapary i doprawiamy sos. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.
1 kg wołowiny