Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Zupa andaluzyjska – prosty przepis

Kremowa zupa z czerwoną papryką i selerem naciowym na wywarze z przyprawy, z dodatkiem  sosu pomidorowego z podsmażaną cebulą.

soup-622737_640

składniki:

  • Przyprawa typu JARZYNKA  (1 łyżeczka)
  • Sos pomidorowy  (1 opakowanie)
  • ostra papryka (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • czerwona papryka (1 sztuka)
  • łodygi selera naciowego (3 sztuki)
  • cebule (3 sztuki)
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)

przyrządzanie:

  1. Oczyść paprykę i pokrój w paski.
  2. Seler oczyść i pokrój drobno w plasterki.
  3. Warzywa podsmaż na 2 łyżkach oliwy.
  4. Rozmieszaj przyprawę  z 3 szklankami wody i zagotuj.
  5. Do wywaru dodaj paprykę i seler.
  6. Cebulę obierz i posiekaj.
  7. Zeszklij ją na pozostałej oliwie.
  8. Sos pomidorowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody.
  9. Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje.
  10. Gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 5 minut, często mieszaj.
  11. Do sosu dodaj cebulę i zmiksuj.
  12. Dodaj do zupy.
  13. Dopraw pieprzem i ostrą papryką do smaku.
  14. Całość zagotuj.