Kremowa zupa z czerwoną papryką i selerem naciowym na wywarze z przyprawy, z dodatkiem sosu pomidorowego z podsmażaną cebulą.
składniki:
- Przyprawa typu JARZYNKA (1 łyżeczka)
- Sos pomidorowy (1 opakowanie)
- ostra papryka (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- czerwona papryka (1 sztuka)
- łodygi selera naciowego (3 sztuki)
- cebule (3 sztuki)
- oliwa z oliwek (3 łyżki)
przyrządzanie:
- Oczyść paprykę i pokrój w paski.
- Seler oczyść i pokrój drobno w plasterki.
- Warzywa podsmaż na 2 łyżkach oliwy.
- Rozmieszaj przyprawę z 3 szklankami wody i zagotuj.
- Do wywaru dodaj paprykę i seler.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Zeszklij ją na pozostałej oliwie.
- Sos pomidorowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody.
- Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje.
- Gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 5 minut, często mieszaj.
- Do sosu dodaj cebulę i zmiksuj.
- Dodaj do zupy.
- Dopraw pieprzem i ostrą papryką do smaku.
- Całość zagotuj.