Dodaj odrobinę smażonego boczku do swojej ulubionej zupy krem z brokułów!
składniki:
- 2 małe cebule (ok. 110g)
- 1 ząbek czosnku
- boczek (150g)
- brokuł (500g)
- olej do smażenia (3 płaskie łyżki)
- ziemniaki (ok. 180g po obraniu; 2 średnie sztuki)
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- śmietana gęsta 18%
- parmezan (mały kawałek do oprószenia)
przyrządzanie:
- Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Boczek również pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, boczek i ziemniaki. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli (kilka minut). Następnie wlać na patelnię bulion (jeśli nie mamy takiej głębokiej patelni, to można przelać całośc do garnka) i gotować ok. 10 minut. Następnie dorzucić brokuły podzielone na mniejsze różyczki. Gotować dalej przez ok. 15-20 minut.
- Przelać zupę do blendera, zmiksować. Podawać ze śmietaną. Oprószyć parmezanem. Smacznego!