Oryginalny sposób na zupę cebulową, koniecznie wypróbuj.
składniki:
- 4 duże cebule
- 1/3 kostki masła
- 2 l bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- bagietka
- 100 g sera gouda
- 50 g sera pleśniowego
- pieprz
- sól
- tymianek
- łyżka mąki
przyrządzanie:
- Łupy z cebuli zagotuj w bulionie potem wyjmij je. Pokrój cebule i zeszklij ją na maśle. Poprósz je mąką, zalej bulionem. Następnie gotuj 30 minut.
- Wlej wino, przypraw na 5 minut przed końcem gotowania. Pokrój bagietkę i podsmaż ją na maśle.
- Zupę przelew do żaroodpornych miseczek. Na zupę połóż bagietkę i plasterki żółtego sera. Podziel ser pleśniowy na mniejsze kawałki i połóż na zupę.
- Piekarnik nagrzej o 180 stopni C. i zapiekaj zupę przez ok. 6 minut.