- 300g marchwi,
- 200g białej rzodkwi,
- 3 pory,
- 2 cebule,
- 2 ziemniaki,
- 130g wędzonego boczku,
- 30g masła,
- 2 listki laurowe,
- litr bulionu z kostki,
- duża szczypta tymianku,
- pęczek natki.
Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśle przez 15 minut. Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać
do zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać. Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać posiekaną natką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













