Wyrazista zupa idealna na święta.
składniki:
- 2 litry bulionu
- 150 g wędzonego boczku
- 5 białych kiełbas
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka plastrów szynki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 żółtka
- 7 łyżek ostrego chrzanu
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Do wrzącego bulionu wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, białą kiełbasę i boczek, gotuj 15 minut.
- Kiełbasę wyjmij i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Do wywaru dodaj chrzan i chwilę pogotuj.
- Żółtka i śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką, wlej do zupy, zagotuj i zdejmij z ognia.
- Gotowa zupę dopraw do smaku.