- 1 kostka masła
- 1 lub 2 torebki przyprawy curry w miarę dobrej jakości
- 4 większe ziemniaki
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki śmietany
- płatki migdałów – jak najmniejsze – opakowanie
- rosół – 2,5-3 litra może być z kostki, mogą być też kawałki jakiegoś mięsa
Pokroić ziemniaki w średnią kostkę, cebulkę posiekać, posolić odłożyć, rozpuścić 1/3 masła, zeszklić cebulkę na osobnej patelce, rozpuścić pozostałą część masła i przyrumienić na niej ziemniaki, zmieszać później z cebulką, dodać curry, mieszać tylko 10 sekund żeby temperatury nabrało, spotęguje to aromat przyprawy i przelewamy to wszystko do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy śmietanę, migdały rumienimy na patelni bez żadnego tłuszczu po czym na chwilę przed podaniem wrzucamy do zupy.