Przedstawiamy przepis na tajską zupę curry z dodatkiem papryczki chili! Rozgrzewa i pobudza zmysły. Idealna dla wielbicieli ostrych smaków.
składniki:
- łyżeczka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 szklanka surowej dyni
- papryczka chili
- 500 ml bulionu
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z limonki
przyrządzanie:
- W garnku podgrzać olej i dodać pastę curry. Podsmażać przez 1-2 minuty co chwilę mieszając. Dodać dynię i smażyć przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać papryczkę.
- Dodać 2-3 łyżki bulionu i podsmażać przez 2-3 minuty co chwilę mieszając. Dodać resztę bulionu i zagotować. Gotować przez 5 minut, następnie dodać mleko kokosowe i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5-7 minut na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
- W międzyczasie doprawić cukrem oraz solą w razie potrzeby. Doprawić sokiem z limonki i podawać.