Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.
Ugotować jak zwyczajnie lekki rosół z mięsa wołowego, cielęciny, lub dróbek z drobiu, potem wziąść pół kwarty śmietany na półgarncowy garnek zupy, sok z jednej dużej cytryny, rozbić to dobrze i rozprowadzić rosołem. Do tej zupy gotuje się osobno z masłem kasza perłowa, którą rozbiwszy łyżką, żeby zupa nabrała zawiesistości, wkłada się w garnek dla zagotowania z zaprawą.
Ta zupa daleko częściej bywa podawana jako postna; wtedy zamiast rosołu, ugotować smak z włoszczyny, suszonych grzybów, cebuli i nieco korzeni, osobno zaś rozgotować kaszę perłową z masłem, rozbić ją do białości i rozprowadzić przecedzonym smakiem. Na wydaniu zaprawić śmietaną, wcisnąć cytrynę i dać się raz zagtować. W wazie powinny być plasterki cytryny cienko pokrajane. Można do tej zupy zamiast kaszy perłowej użyć ryżu, a będzie bielsza.