Lekka i orzeźwiająca zupa, bardzo łatwa do przygotowania
czas: 50 minut
liczba porcji: 6
składniki:
6 szalotek
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
250 g piersi kurczaka
1 cytryna
1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
200 g spaghetti
100 ml śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz
przyrządzanie:
Masło rozgrzać w dużym garnku, wrzucić pokrojonego w małe kawałki kurczaka, pokrojone w krążki szalotki, platerki selera i marchwi. Smażyć ok. 10 minut. Dodać również pokrojoną w kawałki skórkę okrojoną wcześniej z dużej, sparzonej cytryny. Wlać bulion i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Dodać połamane spaghetti i gotować do miękkości. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz, śmietanę.