Pyszna, sycącą, z delikatną nutą pomarańczy.
składniki:
- 500 g dyni – ważonej ze skórką
- 1 pomarańcza
- 100 g batatów
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki tartego imbiru świeżego
- sól morska
- szczypta oregano
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek do skropienia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
Obierz dynię, następnie usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Obierz kawałek batata i również pokrój go w kostkę. Ułóż oba produkty na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i posyp oregano. Piecz w 180 stopniach, ok. 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Po upieczeniu, wyjmij warzywa dolej do nich wody (w zależności od tego jak gęsty krem chcesz uzyskać) i zmiksuj je na krem . Na patelni na oleju kokosowym podduś imbir. Dodaj do kremu wraz z pozostałymi przyprawami oraz sokiem z jednej pomarańczy .
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















