Pyszna, sycącą, z delikatną nutą pomarańczy.
składniki:
- 500 g dyni – ważonej ze skórką
- 1 pomarańcza
- 100 g batatów
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki tartego imbiru świeżego
- sól morska
- szczypta oregano
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek do skropienia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
Obierz dynię, następnie usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Obierz kawałek batata i również pokrój go w kostkę. Ułóż oba produkty na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i posyp oregano. Piecz w 180 stopniach, ok. 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Po upieczeniu, wyjmij warzywa dolej do nich wody (w zależności od tego jak gęsty krem chcesz uzyskać) i zmiksuj je na krem . Na patelni na oleju kokosowym podduś imbir. Dodaj do kremu wraz z pozostałymi przyprawami oraz sokiem z jednej pomarańczy .