Sezon na zupy - krem można uznać za rozpoczęty. Dynia już od jakiegoś czasu pojawia się na sklepowych półkach. To dobry moment, żeby przetestować nasz przepis. Jeśli Wam posmakuje, będzie hitem na jesienne dni. Jesteśmy pewne, że tak!
składniki:
- 500 g dyni
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia
- świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
- Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę.
- W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
- Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty.
- Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : AWOKADO PIECZONE Z JAJKIEM