Pożywna i błyskawiczna zupa fasolowa, z dodatkiem kilku rodzajów tego strączka. Jeśli macie czas ugotujcie wcześniej groch, jeśli nie użyjcie tego z puszki.
składniki:
1 puszka mix fasoli z cieciorką
1 puszka fasoli gotowanej
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
4-5 ziemniaków
1 czerwona papryka
koncentrat pomidorowy
1 ząbek czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
natka pietruszki
kurkuma
curry
1 łyżka mąki
jeśli lubicie kilka plasterków kiełbasy nie zaszkodzi dodać
przyrządzanie:
Bulionik podgrzewamy. Dodajemy pokrojone warzywa, wszystkie z wyjątkiem ziemniaczków, je dorzucamy po 15 minutach. Teraz dodajemy dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki, można dodać boczku lub kiełbasy.