Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Zupa grzybowa

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.

przepis z kuchni: polskiej

Zupa grzybowa zastępuje bardzo dobrze bulion, bywa używana w post. I tak: podają ją na kwaśno lub na słodko; wziąwszy pewną ilość grzybów suszonych, np. 10 dużych na pięć osób, po oprzeniu i dokładnem wymyciu nastawić w źródlanej wodzie, gdy się już jakiś czas gotować będą włożyć do różnej włoszczyzny, parę cebul w całości, i to gotować, póki grzyby zupełnie miękkie nie będą. Wtedy przecedzić przez sitko, grzyby wyjąć, poszadkować cienko, wrzucić w smak wygotowany, posolić, wlać octu dobrego do smaku, zapalić masłem z mąką, wstawić do zagotowania i wtedy w tej zupie ugotować kluseczki krajane w podłóż dając na wazę wsypać trochę pieprzu. Ta sama zupa może być na słodko bez octu, a wtedy można jeżeli kto nie lubi kluseczek, zasypać kaszką drobno zacieraną jajkiem. Tak samo robi się ze świeżych grzybów, ale wtedy zawsze na słodko.
Kaszka zacierana urządza się następnie: wziąść kubek drobnej kaszki, wsypać na głęboki talerz, na to wpuścić jedno jajko całe, i łyżką drewnianą mięszać póty, póki jajko nie zamaca całej kaszki; wtedy rozłożyć na talerzu i postawić na słońcu lub w piec, żeby wyschła. Taką kaszką zasypuje się rosół z kury, kaczki lub kurcząt.