Zupa grzybowa na stół świąteczny z dodatkiem pieczonej gruszki? W tym roku zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni. Tradycyjne danie można nieco odmienić prostym dodatkiem. Mniam!
składniki:
- 60g suszonych grzybów
- gruszka
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- olej rzepakowy
- liść laurowy ziele angielskie
- sól pieprz
przyrządzanie:
Gruszkę pokrój na sześć części, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku tak aby się skarmelizowała.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju i lekko podsmaż na nim obrane i pokrojone warzywa prócz cebuli którą należy opalić.
Do zblanszowanych warzyw dodaj namoczone grzyby wraz z całym płynem, mocno opaloną cebulę, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj 30min.
Tak powstały wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajpokrojone na małe kawałki grzyby i cząstki pieczonej gruszki.