Zupa grzybowa na stół świąteczny z dodatkiem pieczonej gruszki? W tym roku zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni. Tradycyjne danie można nieco odmienić prostym dodatkiem. Mniam!

składniki:
- 60g suszonych grzybów
- gruszka
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- olej rzepakowy
- liść laurowy ziele angielskie
- sól pieprz
przyrządzanie:
Gruszkę pokrój na sześć części, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku tak aby się skarmelizowała.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju i lekko podsmaż na nim obrane i pokrojone warzywa prócz cebuli którą należy opalić.
Do zblanszowanych warzyw dodaj namoczone grzyby wraz z całym płynem, mocno opaloną cebulę, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj 30min.
Tak powstały wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajpokrojone na małe kawałki grzyby i cząstki pieczonej gruszki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














