Jedna z najlepszych zup dla miłośników grzybów. Poznaj przepis kulinarny na wyśmienitą zupę z suszonych grzybów…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 100 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.
- Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.
- 1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.
- Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.
- Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki
- Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.