Znana potrawa kuchni włoskiej. Szczególnie świetnie smakuje latem, kiedy jest pod dostatkiem świeżych i aromatycznych warzyw. Niezbyt trudna do przygotowania.
czas: ok. 1 godziny
liczba porcji: 4
składniki:
2 marchwie,
250 g fasolki szparagowej,
300 g cukini,
2 pomidory,
1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki),
puszka gorszku,
50 g drobnego makaronu,
sól, swieżo zmielony piperz, zioła: bazylia, tymianek, 1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki startego parmezanu
przyrządzanie:
Warzywa umyć, oczyścić. Marchew pokroić w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na niezbyt rozgrzany olej w garnku, w którym zmaierzamy gotować zupę, wrzucić czosnek. Po chwili dodać marchew i fasolkę. Dusić ok. 3 min. Zalać bulionem. Po pięciu minutach dodać cukinię i pomidory. Po chwili dodć zioła, makaron i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną parmezanem.
uwagi:
Jeśli gotujesz zupę zimą, zamiast świeżych warzyw (pomidorów czy fasolki) można dodać mrożone lub z puszki. Wtedy należy je wrzucić do garnka później, gdyż do miękkości dojdą znacznie szybciej.