Treściwa i ciekawa w smaku zupa rodem z Meksyku.
przepis z kuchni: meksykańskiej
czas: Przygotowanie 30 min + gotowanie 2 godziny
liczba porcji: 4
składniki:
500 g pomidorów
50 g bobu (może być mrożony)
1 mała cebula
1 marchewka
1 duży ziemniak
1 cukinia
3 łyżki zielonego groszku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczki cayenne
kilka ziaren kolendry
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz, gałązka świeżej kolendry do przybrania
przyrządzanie:
Jarzyny – oprócz pomidorów – obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć przez dwie minuty. Wlać litr wody i zagotować. Dodać ziemniak, zielony groszek, marchewkę i cukinię. Gotować przez ok. 30 minut.
W drugim garnku ugotować na półtwardo bób. Odcedzić, wystudzić i następnie obrać.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i przetrzeć przez sito. Dodać do zupy razem z pastą pomidorową, bobem i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę udekorować gałązką kolendry.
uwagi:
Zamiast świeżych pomidorów można użyć te z puszki, zmiksowane razem z zalewą.