
Treściwa i ciekawa w smaku zupa rodem z Meksyku.
przepis z kuchni: meksykańskiej
czas: Przygotowanie 30 min + gotowanie 2 godziny
liczba porcji: 4
składniki: 
500 g pomidorów
50 g bobu (może być mrożony)
1 mała cebula
1 marchewka
1 duży ziemniak
1 cukinia
3 łyżki zielonego groszku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczki cayenne
kilka ziaren kolendry
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz, gałązka świeżej kolendry do przybrania 
przyrządzanie:
Jarzyny – oprócz pomidorów – obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć przez dwie minuty. Wlać litr wody i zagotować. Dodać ziemniak, zielony groszek, marchewkę i cukinię. Gotować przez ok. 30 minut.
W drugim garnku ugotować na półtwardo bób. Odcedzić, wystudzić i następnie obrać. 
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i przetrzeć przez sito. Dodać do zupy razem z pastą pomidorową, bobem i gotować jeszcze przez ok. 10  minut.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę udekorować gałązką kolendry. 
uwagi: 
Zamiast świeżych pomidorów można użyć te z puszki, zmiksowane razem z zalewą. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













