- 30 dag soczewicy,
- kilka plastrów boczku wędzonego,
- włoszczyzna,
- seler,
- por,
- cebula,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- kilka ziemniaków,
- majeranek,
- sól,
- świeżo mielony biały pieprz,
- posiekana pietruszka.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę. Poddusić, ale nie rumienić. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, podlać wodą i zagotować. Dolać wodę /ok. pół litra – bardzo dobry będzie rosół z kostki/ i wrzucić opłukaną soczewicę /nie namoczoną/. Zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze pół godziny. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













