- 1/2 kalafiora (ok.40 dag)
- 1 mączysty ziemniak
- 650 ml rosołu warzywnego,
- sól
- 1 łyżka curry
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka pestek z dyni
- 6 łyżek śmietany 22%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Kalafior dokładnie umyć i podzielić na różyczki. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę. Kalafior, ziemniak i rosół warzywny zagotować w garnku, przyprawić solą i curry i gotować pod przykryciem około 20 min na średnim ogniu. W tym czasie opłukać i drobno pokroić szczypiorek. Pestki dyni uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zaczną aromatycznie pachnieć. Zupę w garnku zmiksować, dodając 2 łyżki śmietany i sok z cytryny. Ewentualnie jeszcze raz przyprawić do smaku curry i sokiem z cytryny. Zupę nalać do czterech talerzy, do każdej porcji dodać łyżkę śmietany i lekko wymieszać. Następnie posypać szczypiorkiem i prażoną dynią i natychmiast podawać.