- mała kapusta włoska
- 20 dag ryżu
- litr wywaru z mięsa
- 3 ziemniaki
- cebula
- pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju
- natka pietruszki
- przyprawa uniwersalna
Cebulę obrać i posiekać. Smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Kapustę oczyścić, usunąć zewnętrzne liście, głąb i twarde części liści. Pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Pozostawić przez chwilę na małym ogniu. Podgrzać wywar, powoli zalać nim warzywa. Dodać mało, przyprawę i pieprz do smaku. Przykryć i gotować przez pół godziny. Ryż opłukać, wsypać do zupy. Gotować przez następne 15 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę można udekorować kosteczkami kolorowej papryki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













