Koperek pojawił się już w sklepach i na straganach. Oto przepis, który sprawdzi się idealnie na jego wykorzystanie. Koperkowa zupa, smaczna i bardzo prosta w wykonaniu!
składniki:
części kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,7 kg) - trzy marchewki - dwie pietruszki - duży kawałek selera - duży kawałek pora - cebula - 2 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe - łyżka masła - dwa pęczki koperku - sól, biały pieprz - 4- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę - cztery łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki
przyrządzanie:
- Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Cebulę w łupince opalić nad płomieniem gazu lub przekroić i przypalać na suchej patelni. Wrzucić obrane warzywa i gotować aż i warzywa i mięso będą całkowicie miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać ziemniaki, potrzebują jeszcze ok. 10 – 15 minut. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając ok. 1/4 pęczka. Przytrzymać na ogniu mieszając dwie – trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować.
- Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, nie dopuścić do zagotowania. Wsypać resztę koperku i gotowe.