Lubisz krewetki? Próbowałeś przyrządzić je w wersji aksamitnej zupy krem? Ta potrawa zaskakuje swoją konsystencją i wyrazistym smakiem. Koniecznie spróbuj!
składniki:
- 400 g krewetek tygrysich
- 2 pomidory
- 3 dymki
- trawa cytrynowa (1 gałązka)
- 3 cm świeżego imbiru
- mała papryczka chili
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 L bulionu krewetkowego
- 4 łyżki soku z tajskiej limonki
- 2 łyżki sosu słodko kwaśnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka zielonego curry
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 szkl ryżu jaśminowego
- pęczek szczypiorku
przyrządzanie:
- Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania.
-
Ryż gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu.
Następnie dodajemy mleko kokosowe ,sos słodko kwaśny ,pomidory (sparzone i obrane ze skórki ,pokrojone w kostkę) ,sos rybny i chwilę gotujemy (5 min). Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.