Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa

Ciasteczka z kardamonem i cynamonem

Ciasteczka z kardamonem i cynamonem

RÓŻOWY krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

RÓŻOWY krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

15 pomysłów na podanie POMIDORÓW!

15 pomysłów na podanie POMIDORÓW!

Ekspresowa zupa z mrożonego groszku i brokuła

Ekspresowa zupa z mrożonego groszku i brokuła

4 przetwory jesienne, które musisz zrobić!

4 przetwory jesienne, które musisz zrobić!

Pieczone jabłka z serkiem i rodzynkami

Pieczone jabłka z serkiem i rodzynkami

4 dania, które zadbają o twoją odporność!

4 dania, które zadbają o twoją odporność!

OBIAD ZA GROSIK: Krem ziemniaczany z imbirem

OBIAD ZA GROSIK: Krem ziemniaczany z imbirem

SZYBKA PRZEKĄSKA: ser żółty w chrupiącej panierce

SZYBKA PRZEKĄSKA: ser żółty w chrupiącej panierce

10 pomysłów na podanie JAJECZNICY!

10 pomysłów na podanie JAJECZNICY!

Jakie krzesła do jadalni? 12 gustownych inspiracji!

Jakie krzesła do jadalni? 12 gustownych inspiracji!

Słodki mus z pieczonego buraka na śniadanie

Słodki mus z pieczonego buraka na śniadanie

OBIAD ZA GROSIK: kuskus+ wątróbka+ brokuły

OBIAD ZA GROSIK: kuskus+ wątróbka+ brokuły

OBIAD ZA GROSIK: Jajko+ kasza gryczana+ smażona cebulka

OBIAD ZA GROSIK: Jajko+ kasza gryczana+ smażona cebulka

Prażone orzechy nerkowca w karmelu

Prażone orzechy nerkowca w karmelu

Zupa krem KREWETKOWY

Lubisz krewetki? Próbowałeś przyrządzić je w wersji aksamitnej zupy krem? Ta potrawa zaskakuje swoją konsystencją i wyrazistym smakiem. Koniecznie spróbuj!

składniki:

  • 400 g krewetek tygrysich
  • 2 pomidory
  • 3 dymki
  • trawa cytrynowa (1 gałązka)
  • 3 cm świeżego imbiru
  • mała papryczka chili
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 L bulionu krewetkowego
  • 4 łyżki soku z tajskiej limonki
  • 2 łyżki sosu słodko kwaśnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka zielonego curry
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 szkl ryżu jaśminowego
  • pęczek szczypiorku

przyrządzanie:

  1. Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania.
  2. Ryż gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu.
    Następnie dodajemy mleko kokosowe ,sos słodko kwaśny ,pomidory (sparzone i obrane ze skórki ,pokrojone w kostkę) ,sos rybny i chwilę gotujemy (5 min). Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.