Doskonały w swoim smaku, a przede wszystkim prosty w przygotowaniu - oto zupa krem z pietruszki. Pyszne!
[caption id="attachment_198002" align="aligncenter" width="1000"] bowl of creamy cauliflower soup[/caption]składniki:
- 0,5 kg korzenia pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść natki pietruszki
- świeży czarny pieprz
- sól
przyrządzanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej.
2. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek oraz tymianek i rozmaryn.
3. Duś pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Wlej bulion, wrzuć pokrojoną w kostkę pietruszkę i doprowadź do wrzenia.
6. Gotuj na średnim ogniu (20–30 minut).
7. Dopraw solą i pieprzem.
8. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. Na koniec dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki.