Nietypowe połączenie smakowe czyli zupa selerowa z jabłkiem. Podana w formie kremu. Przepyszna i bardzo prosta! [caption id="attachment_211369" align="aligncenter" width="1000"] dish with a cream soup on the table[/caption]
składniki:
- duży seler z nacią
- 3 jabłka
- 2 ziemniaki
- 1 i 1/2 litra wywaru z jarzyn lub rosołu
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 50 g sera pleśniowego
przyrządzanie:
- Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry.
- Dokładnie umyć seler, obrać i pokroić w kostkę, a nać poszatkować.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Masło i oliwę podgrzać, poddusić warzywa razem z jabłkami. Wlać wywar z jarzyn i gotować około 25 minut.
- Zmiksować, posolić. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć na dno miseczek, wlać krem, podawać od razu.