Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Zupa krem z brokuła i jabłek

Smaczna zupka z brokuła i jabłka. Brzmi zachęcająco? Jest pyszna i dlatego z czystym sumieniem ją polecamy!    [caption id="attachment_201507" align="aligncenter" width="1000"] green vegetable cream soup with broccoli, arugula and spinach in a ceramic bowl on a rustic wooden board[/caption]

składniki:

  • 1 cebula
  • 1 średni ziemniak (100 g)
  • 2 dorodne jabłka (ok. 600 g)
  • ok. 4 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: sos tabasco, sól, świeżo mielony czarny pieprz

przyrządzanie:

Cebulę posiekaj, jabłka pozbaw gniazda nasiennego, ale nie obieraj ze skórki. Zarówno jabłka, jak i ziemniaka pokrój w kostkę.

W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę, rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dorzuć pokrojonego ziemniaka i jabłka, zalej bulionem i zagotuj.

W międzyczasie opłucz brokuła i odetnij różyczki od łodygi. Same różyczki dodaj do zupy, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie i gotuj przez około 5 minut.

Gdy brokuł będzie już ugotowany, zmiksuj zupę na gładko, w razie potrzeby korygując konsystencję zupy bulionem albo wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco.