Smaczna zupka z brokuła i jabłka. Brzmi zachęcająco? Jest pyszna i dlatego z czystym sumieniem ją polecamy! [caption id="attachment_201507" align="aligncenter" width="1000"] green vegetable cream soup with broccoli, arugula and spinach in a ceramic bowl on a rustic wooden board[/caption]
składniki:
- 1 cebula
- 1 średni ziemniak (100 g)
- 2 dorodne jabłka (ok. 600 g)
- ok. 4 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: sos tabasco, sól, świeżo mielony czarny pieprz
przyrządzanie:
Cebulę posiekaj, jabłka pozbaw gniazda nasiennego, ale nie obieraj ze skórki. Zarówno jabłka, jak i ziemniaka pokrój w kostkę.
W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę, rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dorzuć pokrojonego ziemniaka i jabłka, zalej bulionem i zagotuj.
W międzyczasie opłucz brokuła i odetnij różyczki od łodygi. Same różyczki dodaj do zupy, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie i gotuj przez około 5 minut.
Gdy brokuł będzie już ugotowany, zmiksuj zupę na gładko, w razie potrzeby korygując konsystencję zupy bulionem albo wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco.