Kremowa konsystencja i delikatny smak - to zupa krem z cukinii. Spróbujecie?
składniki:
- Pół cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 słodka cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- pół litra bulionu warzywnego z kostki
- po 1 łyżce masła i oleju
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć (nie obierać), pokroić w półplasterki.
Rozgrzać w szerokim rondlu olej i masło, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić je (nie rumienić), popieprzyć, dodać troszkę ziół prowansalskich, dorzucić ziemniaki, chwilę przesmażyć, dorzucić cukinię, smażyć aż stanie się ona szklista.
Przygotować bulion warzywny z kostki, wlać go do rondla z warzywami, gotować ok. 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć kilka półplasterków cukini.
Pozostałość zmiksować na krem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem