Sezon na kalafior trwa, więc czemu tego nie wykorzystać? Prosta i smaczna w wykonaniu zupa - krem z kalafiora, to bomba smaków i witamin. Do jej przygotowania nie potrzebujesz długiej listy składników.
składniki:
- 1/2 kg kalafiora
- 750 ml bulionu jarzynowego
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę
- W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę
- Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez około 5 minut
- Do garnka dodaj wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior
- Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną
- Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku
SPRAWDŹ PRZEPIS : Lody o smaku gumy balonowej