Zupa krem z łososia zaskoczy cię smakiem i delikatnością. Dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby pod każdą postacią.
składniki:
- 100g łososia wędzonego
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 2-3 małe ziemniaki
- 1 l wody lub wywaru warzywnego
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 18%
- sól, biały pieprz
- sok z cytryny
- koperek
przyrządzanie:
Pora pokrój w półplasterki, osól i zeszklij na maśle. Pozostałe warzywa obierz, zetrzyj za pomocą robota kuchennego, przełóż wraz z podsmażonym porem do rondelka, zalej gorącą wodą, osól, przykryj i ugotuj do miękkości.
Dodaj większość pokrojonego łososia, gotuj około 1 minuty. Zupę lekko przestudź i dokładnie zblenduj. Przypraw solą, białym pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy