Wiosną na twoim stole nie może zabraknąć zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Oto prosty przepis na kremową zupę z papryki i pomidorów.
składniki:
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 1 litr bulionu z warzyw
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- łyżka masła
- pól łyżeczki chili
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- grzanki
- 3 łyżki śmietany kremówki
przyrządzanie:
- Bulion podgrzać, dodać ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć posiekaną cebulkę oraz czosnek. Całość dodać do bulionu.
- Pomidory sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do bulionu.
- Paprykę pokroić i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (30 minut). Dodać do zupy.
- Całość zblendować na gładki krem, dodać przyprawy i zabielić śmietanką.
ZOBACZ: Klasyczne ciasto brownie