Zdrowa i rozgrzewająca zupa - krem z czosnku pieczonego. Na pierwsze zimniejsze popołudnia. Uwaga! Jest pyszna i kremowa, a w przygotowaniu błyskawiczna!
składniki:
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- ok. 4 średnich ziemniaków
- 1 mały por
- 4 cebulki dymki
- 1 szczypiorek
- 1 mały jogurt grecki
- 2 liście laurowe + 4 ziarenka pieprzu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Czosnek nacinamy , umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 7-8 minut. Cebulkę dymkę, szczypiorek i por siekamy na drobne plasterki.
- W garnku o grubym dnie, podsmażamy na oliwie posiekane warzywa aż nabiorą złotego koloru.
- Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbki pieczonego czosnku. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
- Odstawiamy z ognia, dodajemy jogurt grecki i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Jesli lubicie polecamy posypać serem żółtym.