Aromatyczna zupa z pietruszki, gruszki oraz nutką białego wina. Smakuje wybornie. Przepis według Ewy Wachowicz.
składniki:
- 700 g - korzenia pietruszki
- 1 - cebula
- 1 - gruszka
- 1 łyżka - masła klarowanego
- 100 ml - białego wytrawnego wina
- ½ l - wywaru jarzynowego
- sól
- 1 łyżka - soku z cytryny
przyrządzanie:
Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku, na mocno rozgrzanym maśle. Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zalać winem. Dorzucić obraną i pokrojoną gruszkę. Gdy alkohol odparuje, wlać bulion, przykryć i ugotować do miękkości.
Dodać ser pleśniowy. Zmiksować. Przyprawić solą. Wycisnąć sok z cytryny.