Lubicie ostre smaki? Spróbujcie, więc koniecznie naszej aksamitnej zupy krem pomidorowej z dodatkiem pikantnej papryki chili! Rozgrzewa i pobudza zmysły!
składniki:
– 2 puszki pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– pół małej cebuli
– łyżka oliwy z oliwek
– 4 łyżki gęstej śmietany
– pieprz świeżo mielony
– 8-10 dużych listków bazylii
– 1 łyżka posiekanych papryczek chili
przyrządzanie:
Papryczki siekamy. Dodajemy bazylię i mieszamy ze sobą.
Na oliwie z oliwek dusimy posiekany czosnek i cebulę. Dorzucamy pomidory, bazylię i chili, następnie doprawiamy pieprzem.
Gotujemy ok 10 minut. Następnie używamy blendera, by zetrzeć zupę na krem.
Przed podaniem, już w miseczkach nakładamy odrobinę śmietany.