Delikatna zupa z ziemniaków to prosty przepis na danie. Wypróbuj jej i zakochaj się w zupach - kremach.
składniki:
4 pokrojone w kostkę plasterki boczku,
3 posiekane białe części pora,
1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
1 litr bulionu,
Olej rzepakowy,
1 szklanka śmietany kremówki,
1 szklanka tartego twardego sera
1 pęczek posiekanego szczypiorku,
½ łyżeczki Tymianku
przyrządzanie:
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek, przełożyć na talerz, a w garnku podsmażyć pokrojonego pora (ok. 5 minut). Następnie dodać ziemniaki, rosół, tymianek i pozostałe przyprawy. Całość gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia, zupę zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać śmietanę, w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z tartym serem, boczkiem i szczypiorkiem.