Delikatna zupa z ziemniaków to prosty przepis na danie. Wypróbuj jej i zakochaj się w zupach - kremach.
składniki:
4 pokrojone w kostkę plasterki boczku,
3 posiekane białe części pora,
1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
1 litr bulionu,
Olej rzepakowy,
1 szklanka śmietany kremówki,
1 szklanka tartego twardego sera
1 pęczek posiekanego szczypiorku,
½ łyżeczki Tymianku
przyrządzanie:
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek, przełożyć na talerz, a w garnku podsmażyć pokrojonego pora (ok. 5 minut). Następnie dodać ziemniaki, rosół, tymianek i pozostałe przyprawy. Całość gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia, zupę zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać śmietanę, w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z tartym serem, boczkiem i szczypiorkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















