Kremowa zupa z ziemniaków i pieczonego czosnku. Rozgrzewa!
[caption id="attachment_198429" align="aligncenter" width="1000"] Garlic cream soup in orange bowl on white wooden background. Culinary healthy soup eating, rustic country style.[/caption]składniki:
2 główki czosnku
duża cebula
2 – 3 ziemniaki
570 ml bulionu drobiowego
szczypiorek
zielona pietruszka
przyrządzanie:
Z obu główek czosnku odkrawamy wierzchy. Kładziemy je na folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy i folię zawijamy. Czosnek pieczemy 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony będzie konsystencją przypominał pastę – po tym poznamy, że jest już gotowy.
Rozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy obie główki czosnku, wyciskając go jak pure. Podsmażamy, dopóki cebula się nie zeszkli, a smaki nie wymieszają. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy bulionem, dorzucamy garść posiekanego szczypiorku, trochę zielonej pietruszki i porządną szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i powoli gotujemy przez 25 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie – zupę miksujemy na krem.