Zupa krem z papryki w pięknym, żółtym kolorze. Rozgrzewa i nęci oko!
składniki:
- 5 żółtych, słodkich papryk
- 1 ostra papryczka
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- kurkuma, kardamon lub inne ulubione przyprawy
- 1 łyżka masła
- 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój na większe cząstki i rozłóż na pergaminie rozłożonym na blasze do pieczenia.
- Skrop całość oliwą i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Skórka papryki powinna być przypieczona.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej masło i wrzuć do środka czosnek z cebulą. Smaż je, aż cebula się przyrumieni.
- Następnie dodaj do garnka paprykę i całość zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut.
- Blenderem zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz ulubionymi przyprawami.
- Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie odczekaj chwilę, aż ostygnie.