Z racji, że dni są coraz zimniejsze, przygotowaliśmy listę rozgrzewających dań z dodatkiem aromatycznych przypraw i innych składników. Dzisiaj dzielimy się przepisem na zupę kremową z dodatkiem imbiru oraz kurkumy.
składniki:
-1 litr bulionu z warzyw
-4 średnie ziemniaki
-biała cześć pora
-1 mała cebula dymka
-3 ząbki czosnku
-3 cm kawałek świeżego imbiru
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
przyrządzanie:
Zaczynamy od podgrzania bulionu.
Następnie obieramy ziemniaki i gotujemy w wodzie przez 10 minut.
W tym czasie na oliwie podsmażam cebule, czosnek, dodaje pokrojonego w prążki pora.
Następny krok to łączenie wszystkich składników i dodanie ich do bulionu, a następnie gotowanie na małym gazie przez 10 minut.
W tym czasie obieramy imbir i trzemy go na małych oczkach tarki. Dodajemy do bulionu.
Teraz należy dodać przyprawy i całość zmiksować na gładki krem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















