Jest pikantna i gęsta. To za sprawą podsmażonej na smalcu mielonej papryki i chilli. Sekretem jej przygotowania jest rosół wołowy i mięsne kuleczki. Zupa meksykańska - idealna na rozgrzewkę!
składniki:
- szponder wołowy
- świeże pomidory
- papryka czerwona
- fasola czerwona konserwowa
- kukurydza konserwowa
- pieprz cytrynowy
- sól
- papryka mielona słodka i chilli
- liść laurowy
- ziele angielskie
przyrządzanie:
Szponder wołowy zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować, aż powstanie rosół. Ugotowane mięso zmielić, doprawić, uformować z niego klopsiki.
Część rosołu odlać, dodać do niego świeże pomidory, zblendować na gładką masę. Dodać ją do gotującego się rosołu, wrzucić klopsiki.
Na patelni rozpuścić smalec, wsypać paprykę mieloną, podsmażyć chwilę. Dolać chochelkę rosołu, wymieszać, dodać do całości.
Paprykę umyć pokroić na piórka, przysmażyć na oleju lub smalcu, dodać do zupy. Fasolę i kukurydze odcedzić, przepłukać i też dodać do zupy meksykańskiej. Całość dopraw do smaku. Gotuj jeszcze chwilę.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : Najlepsza kwaśnica