Genialna zupa na przeziębienie z podwójną dawką czosnku. Uratuje w początkowym stadium przeziębienia. Rozgrzewa, a do tego pysznie smakuje. Jak zrobić zupę czosnkową? Oto i przepis!

składniki:
- 700 ml bulionu z warzyw
- 2 ziemniaki
- 8 ząbków czosnku
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- grzanki
przyrządzanie:
- Bulion podgrzewamy
- Na oliwie podsmażamy cebulkę
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie
- Łączymy bulion z ziemniakami i cebulką oraz dodajemy wszystkie przyprawy
- Całość gotujemy około 5 min. i dodajemy posiekany czosnek.
- Gotujemy przez 1 minutę i ściągamy z gazu.
- Miksujemy na gładki krem.
- Podajemy z grzankami.