Sprawdzony i pyszny przepis na zupę klasyk. Ogórkowa wkracza na wiosenne stoły! 
składniki:
- 2 litry bulionu na bazie warzyw lub mięsa
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- połówka pora
- pół kilo ogórków kiszonych
- 7 ziemniaków
przyrządzanie:
- Najlepsza zupa ogórkowa wychodzi na dwu dniowym rosole. Jeśli go nie masz to ugotuj bulion według swojego sposobu.
- Dodaj do niego pora i nieco więcej zieleniny niż zazwyczaj.
- W czasie gdy bulion będzie wrzał obierz ziemniaki i pokrój je na średnią kosteczkę, ugotuj.
- Ogóreczki zetrzyj na tarce o większych oczkach. Kiedy bulion będzie gotowy dodaj do niego ziemniaki, ogóreczki, około szklanki wody z ogórków i dopraw do smaku.
- Wszystko pogotuj około minutki i zapraw śmietaną, posyp dowolną zieleniną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














