Sprawdzony i pyszny przepis na zupę klasyk. Ogórkowa wkracza na wiosenne stoły!
składniki:
- 2 litry bulionu na bazie warzyw lub mięsa
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- połówka pora
- pół kilo ogórków kiszonych
- 7 ziemniaków
przyrządzanie:
- Najlepsza zupa ogórkowa wychodzi na dwu dniowym rosole. Jeśli go nie masz to ugotuj bulion według swojego sposobu.
- Dodaj do niego pora i nieco więcej zieleniny niż zazwyczaj.
- W czasie gdy bulion będzie wrzał obierz ziemniaki i pokrój je na średnią kosteczkę, ugotuj.
- Ogóreczki zetrzyj na tarce o większych oczkach. Kiedy bulion będzie gotowy dodaj do niego ziemniaki, ogóreczki, około szklanki wody z ogórków i dopraw do smaku.
- Wszystko pogotuj około minutki i zapraw śmietaną, posyp dowolną zieleniną.