Tradycyjna ogórkowa. Na pewno pamiętacie jej smak z dzieciństwa. Banalnie prosta w przygotowaniu. Idealna na obiad.
składniki:
- 50 dag ogórków kiszonych
- włoszczyzna (4 marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 por)
- kilka ziemniaków
- 2 l bulionu z kostki
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 czubata łyżka mąki
- 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
- masło lub olej do smażenia
- koperek lub natka
przyrządzanie:
- Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodaj listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a potem włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzej na patelni trochę masła lub oleju. Wrzuć grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmaż je, stale mieszając. Bulion przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem